23-й національний раунд турніру із судових дебатів ім. Ф. Джессапа

16 Лютого, 2018

З 9 по 11 лютого 2018 року старший викладач кафедри міжнародного, європейського та екологічного права Самойленко Є.А., а також студенти 2 курсу Навчально-наукового інституту права Бавикін Андрій, Прокопенко Каріна та Соколенко Олексій в якості запрошених гостей взяли участь у 23-му всеукраїнському раунді найпрестижнішого конкурсу з міжнародного права імені Філіпа Керола Джессапа (The Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition). Безпосередніми учасниками національного (кваліфікаційного) раунду стали команди з 10 вищих навчальних закладів.

Ідея турніру полягає в імітації розгляду справи в Міжнародному суді ООН. Завдання команд – підготувати на англійській мові письмові та усні позиції у спорі двох вигаданих держав. Цього року справа стосувалася незаконного виробництва ядерної зброї та виникнення регіональної ядерної загрози.

Відбіркова та півфінальна стадії змагань відбувалися на базі Касаційного господарського суду Верховного Суду України. У фіналі, що пройшов у приміщенні Торгово-промислової палати України, перемогу здобула команда студентів юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, яка виступала у ролі відповідача по справі. Цей колектив став сильнішим у протистоянні з минулорічним переможцем кваліфікаційного раунду – командою Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Інститут міжнародних відносин).

Конкурс ім. Ф. Джессапа проводиться щорічно з 1960 року (з 1968 року – як міжнародний турнір). Нині в ньому беруть участь команди студентів-юристів близько 650 університетів (юридичних факультетів) із більш ніж 100 країн. Українські раунди відбуваються з 1996 року. Їх метою є визначення команди (команд), що представлятиме державу на міжнародному турнірі у США (м. Вашингтон). Кваліфікаційні раунди відбуваються, як правило, протягом січня-березня, а міжнародні – у квітні.

Заявку на змагання від одного навчального закладу може подати лише одна команда. При цьому взяти участь у турнірі можуть студенти (до 5 осіб), які навчаються за спеціальністю «Право» або за іншою спеціальністю, безпосередньо пов’язаною з міжнародним правом. В якості виключення, Студентська асоціація міжнародного права (International Law Students Association, ILSA) – адміністратор конкурсу – надає спеціальну згоду на участь команд, які не підпадають під вказані параметри, але демонструють зацікавленість у змаганні.

Конкурс ім. Ф. Джессапа вимагає від його учасників вільного володіння англійською мовою, сприяє закріпленню знань студентів з міжнародного права, дає їм змогу набути досвіду ведення переговорів та диспутів, а також є запорукою успішної професійної кар’єри юриста.