Міжнародні судові дебати імені Філіпа Джессапа

28 Травня, 2017

Міжнародні судові дебати імені Філіпа Джессапа (The Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition) є одним із найвідоміших турнірів судових дебатів у світі. Захід проводиться вже майже шістдесят років поспіль, а Україна у ньому бере участь вже 23 роки. Відбір учасників проходить у два етапи – спочатку національний рівень, а потім міжнародні змагання, які відбуваються у Вашингтоні (США). На останніх збираються до двох тисяч студентів, які представляють понад 500 університетів з усього світу. У рамках турніру учасники дебатують з приводу найбільш значних  та актуальних проблем міжнародно-правового характеру – від міграції та біженців до правил ведення сухопутної війни.

24 травня 2017 року на базі ННІ права СумДУ викладачами кафедри міжнародного, європейського та екологічного права було організовано скайп-тренінг з координаторами турніру на національному рівні та учасниками змагань від України на міжнародному рівні Миколою Юрловим та Леною Бальбек. Вони поділились деякими секретами досвідчених дебатерів та розповіли про те, які перспективи відкриває участь у турнірі.

На перспективу студенти-учасники тренінгу висловили зацікавленість в участі в національному відборі до авторитетного міжнародного турніру.