Старт проекту “Впровадження в Україні цінностей Європейського союзу”

21 Листопада, 2018

З 1 вересня 2018 року на кафедрі триває реалізація освітнього проекту “600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу”, що співфінансується Виконавчим агентством ЄС з освіту, аудиовізуальних засобів та культури в рамках напряму Модуль Жана Моне програми Erasmus+.

До складу робочої групи за проектом входять: завідувач кафедри Завгородня Владислава Миколаївна, старший викладач Кунцевич Марія Павлівна (координатор проекту) та асистент Славко Анна Сергіївна.

27 вересня 2018 року відбувся стартовий захід “Презентація освітнього проекту “Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу”, учасниками якого стали викладачі, студенти та аспіранти Навчально-науквого інституту права та Інституту філології та соціальних комунікацій СумДУ, представники громадськості та журналісти.

Місія проекту полягає у дослідженні права ЄС, розповсюдженні інформації, публічному діалозі та обговоренні, які сприятимуть сприйняттю цінностей ЄС серед студентів-правників, юристів-практиків та серед громадськості загалом та їх втіленню в правозастосовну діяльність. У результаті реалізації проекту передбачається досягнення таких цілей:

  • Сприяння впровадження передового досвіду викладання та досліджень у сфері права ЄС в цілому та цінностей ЄС та їх правового захисту зокрема;
  • Покращення якості підготовки професійних юристів з акцентом на важливість поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини;
  • Надання студентам, випускникам, організаціям громадянського суспільства та широкій громадськості знань щодо законодавства ЄС, сприяння розумінню та сприйняттю ними цінностей ЄС;
  • Сприяння інноваціям у навчанні та дослідженнях, включаючи розробку відкритих он-лайнових курсів, присвячених цінностям ЄС, що будуть доступні кожному.

Програма реалізації проекту розрахована на 3 роки і, окрім безпосереднього викладання предмету “Цінності права ЄС” студентам ННІ права в рамках навчальної програми, передбачає також низку заходів, які будуть цікаві правникам, викладачам ЗВО та вчиталям шкіл, студентам усіх спеціальностей та школярам, а саме:

  • Щорічний Турнір із судових дебатів на тему «Толерантність і недискримінація як цінності ЄС» (у поточному році – 20 грудня 2018);
  • Щорічний Відкритий воркшоп “Значення цінностей ЄС для України” (13 березня 2019 року);
  • Щорічний Воркшоп для викладачів закладів вищої освіти України “Цінності ЄС: новітні методики та засоби навчання” (23-24 травня 2019 р.).

Крім того, в рамках проекту планується створення онлайн-курсу “Цінності права Європейського союзу” (українською та російською мовами), який буде розміщений у відкритому доступні на платформі OCW СумДУ для всіх бажаючих. Презентація онлайн-курсу відбудеться у лютому 2019 р.

Актуальну інформацію про діяльність кафедри за проектом та найближчі заходи можни отримати на за посиланням, а також на сторінці проекту на facebook.