Наукове стажування у Німеччині

1 Березня, 2017

Старший викладач кафедри Кунцевич Марія Павлівна стала учасником наукового стажування на тему “Засвоєння нових форм і методик правозастосування, викладання юридичних наук та вимог, що висуваються до юридичної діяльності на практиці”, організованого Східним Університетом та економічним факультетом Університету Вісмару – Університетом прикладний наук, технологій, бізнесу та дизайну (м. Вісмар, Німеччина), що відбулося з 28 січня по 10 лютого 2017 року.

Учасники стажування прослухали курс лекцій щодо методики права, методики застосування права у Європейському Союзі, відмінностей правозастосування у приватному та публічному праві, концепції “підстави для висування вимог” та юридичної кваліфікації, методів тлумачення законів на прикладі нормативних актів Федеративної Республіки Німеччина та інших європейських країн, юридичної експертизи нормативно-правових актів та договорів в приватному праві та їх правової оцінки, методики складання та вирішення казусів, рекомендацій щодо проведення лекцій і практичних занять, особливостей методики правозастосування у публічному праві, принципу дотримання закону органами державної влади, меж судового контролю за рішеннями органів державної влади, принципів доброчесності та співрозмірності, тенденцій розвитку цивільного (приватного) права та особливостей застосування цивільно-правових норм. Лекції читалися професорами, докторами права Hochschule Wismar Гансом Іохімом Шраммом, Дмитром Олейником та Адреасом Штайнінгером.

Під час практичних занять стажування учасниками були змодельовані судові засідання (MootCourt), розглянуті форми юридичних тестів та правила їх підготовки, складені позовні заяви, судові рішення, договори та інші юридичні документи, а також проведена експертиза (правова оцінка) юридичних казусів. Також учасниками стажування була проведена робота з пошуку інформаційного матеріалу, в тому числі у Електронному ресурсі бібліотеки університету Вісмар (ERASMUS), а також консультації з викладачами. Культурна програма стажування, яку організовував приймаючий заклад, передбачала устрічі з адвокатом та суддею земельного суду міста Гамбургу, відвідування юридичної фірми в м. Берлін і ознайомлення з особливостями роботи німецьких підприємств. 
Результатом наукового стажування є отримання знань та впровадження в навчальний процес сучасних європейських методів викладання з метою побудови правової, демократичної, соціальної держави. Отримані знання будуть застосовані при викладанні нормативних дисциплін для студентів ОС бакалавр та спецкурсів для студентів ОС магістр, а також при написанні наукових і методичних праць. За результатами стажування учасники отримали офіційний сертифікат із зазначенням кількості академічних годин, що визнається МОН України при присвоєнні вченого звання доцента та професора.