Підсумки семінару-тренінгу «Цінності ЄС: Роль для України. Справедливе правосуддя»

2 Квітня, 2019

«Чи можливо добитись справедливого правосуддя в Україні?». Відповідь на це питання шукали учасники семінару-тренінгу «Цінності ЄС: Роль для України. Справедливе правосуддя».

30 березня 2019 року юристи-практики, викладачі правничих дисциплін, правозахисники, держслужбовці, громадські активісти та просто зацікавлені особи зібрались в рамках семінару-тренінгу «Цінності ЄС: Роль для України. Справедливе правосуддя». Захід відбувся у рамках освітнього проекту “600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE “Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу” за підтримки Виконавчого агентства ЄС з освіти, аудиовізуальних засобів та культури в рамках напряму Модуль Жана Моне програми Erasmus+.

Спікерами семінару виступили провідні адвокати, які мають багатий та успішний досвід представництва інтересів клієнтів в Європейському суді з прав людини – кандидат юридичних наук, член Ради адвокатів України адвокат Афанасієв Роман та адвокат Верем’юк Дмитро. Темою жвавої та цікавої розмови стали справедливе правосуддя як засаднича цінність цивілізованого суспільства, особливості провадження в Європейському суді з прав людини та виконання його рішень на прикладі резонансних для України справ («Яременко проти України», «Зякун проти України»). Друга частина заходу була присвячена складанню заяви до ЄСПЛ на прикладі визначеної фабули. Спікери детально пояснили правила роботи із шаблоном заяви до ЄСПЛ, звернули увагу на тонкощі її заповнення. Присутні на заході отримали сертифікати про участь.

Як зауважують організатори заходу, тренінг переслідував принаймні дві мети – практичну (набуття навичок щодо звернення до Європейського суду з прав людини) і глобальну (донести до учасників заходу цінність справедливого правосуддя). Справедливе правосуддя саме по собі є цінністю, і ми маємо докласти всіх можливих зусиль, аби зробити його щоденною реальністю для України.