Модуль «Цивільно-правове регулювання права на збір та поширення інформації» у рамках дисципліни «Порівняльне цивільне право»

Завершилось викладання модулю «Цивільно-правове регулювання права на збір та поширення інформації» у межах дисципліни «Порівняльне цивільне право» (спеціальність 293 Міжнародне право») у весняному семестрі 2023-2024 навчального року. Модуль викладався як частина реалізації освітнього проєкту з науковою складовою «Стандарти ЄС у сфері свободи вираження поглядів та інформації (101127062)» (Кафедра Жана Моне програми Еразмус +, яка фінансується Європейським Союзом).

Модуль охоплює вивчення студентами європейського досвіду цивільно-правового регулювання права на збір та поширення інформації, а також порядку і способів захисту публічних та приватних інтересів у разі порушень щодо збору та поширення інформації.

На лекційних та практичних заняттях обговорювалися природа дезінформації, дифамації та заходи протидії ним, поняття персональної та конфіденційної інформації; право на захист приватного життя і репутації, захист приватності у цивільному праві зарубіжних країн; захист у разі поширення недостовірної інформації; право на відповідь як спосіб захисту честі, гідності та ділової репутації, особливості захисту репутації публічних осіб, право на забуття. Значний інтерес для студентів мав аналіз судової практики та практики ЄСПЛ щодо спорів про дифамацію, а також спорів, що виникають у сфері порушення права на свободу вираження поглядів та інформації. Окрема увага приділялася питанням захисту честі, гідності та ділової репутації за українським цивільним законодавством.

Дякуємо студентам групи П-21 за активну участь у заняттях та зацікавленість тематикою!