Підсумки викладання дисципліни «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» у весняному семестрі 2020/2021 навчального року студентам Сумського державного університету

2 Липня, 2021

У весняному семестрі 2020/2021 навчального року студенти освітнього ступеню «Магістр» спеціальностей «Право» та «Інтелектуальна власність» денної , заочної та дистанційної  форм навчання мали змогу долучитися до вибіркового курсу «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг».

В рамках дисципліни було розглянуто теми щодо загальних положень регулювання ринку фінансових послуг в ЄС, визначено правові засади надання банківських, пенсійних, страхових та інвестиційних послуг, а також приділено увагу основним порушенням в сфері фінансових послуг та визначено основні методи та способи захисту прав споживачів.

Окремо в рамках курсу було визначено основні ключові справи судової практики Суду ЄС та ЄСПЛ, що вплинули на ринок фінансових послуг ЄС та його учасників.

Поєднання практико орієнтованого підходу та наукового дослідження дозволило досягнути високої результативності по дисципліні.

За підсумками роботи студенти представили результати своїх досліджень за різноманітною тематикою: Стан адаптації українського законодавства до вимог права ЄС щодо захисту прав споживачів кредитних послуг; Європейська стандартна інформація про споживчий кредит: зміст, порядок надання;  Особливості захисту прав споживачів фінансових послуг у сфері електронної комерції в Європейському Союзі; Альтернативне вирішення спорів за участі споживачів фінансових послуг у Європейському Союзі; Фінансова освіта як елемент системи захисту прав споживачів фінансових послуг та інші.

Під керівництвом викладачів, що здійснювали супровід дисципліни, студенти Саченко Лілія, Орлов Олександр та Кухно Марія взяли участь у V Міжнародної науково-практичної конференції «Реформування правової системи в контексті євроінтеграційних процесів», що відбулася  20–21 травня 2021 року на базі Навчально-наукового інституту права СумДУ та представили свої доповіді, що стосувалися актуальних питань регулювання фінансових послуг в Україні та ЄС.

За відгуками студентів: «Дисципліна корисна  не тільки для навчального процесу, а й для особистого досвіду»; «Дисципліна досить цікава і дуже важливе не лише для здобувачів вищої юридичної освіти, а й для кожного пересічного громадянина».

З побажань, що залишили студенти: «Більше практичних кейсів!» – обіцяємо продовжити вдосконалювати структуру курсу та додати ще більше практичного аспекту.

Дякуємо всім, хто вивчав дисципліну «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» протягом 2020/2021 навчального року! Чекаємо з нетерпінням наступного року і не зупиняємось – буде ще більше, ще цікавіше!!!