Відбулись презентації освітніх проєктів, які фінансуються Європейським Союзом

23 Жовтня, 2022

21 жовтня 2022 року відбулась презентація освітніх проєктів «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» та «Міграційна політика та право ЄС в контексті цілей сталого розвитку». Обидва проєкти фінансуються Європейським Союзом та реалізуються в Навчально-науковому інституті права Сумського державного університету. Захід об’єднав студентів, представників НУО, дослідників міграційних процесів та захисту прав споживачів фінансових послуг та інших зацікавлених осіб.

Координаторка проєкту «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» Ольга Швагер поділилась результатами реалізації активностей проєкту протягом двох років. У доробку проєктної команди – два круглих столи щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, два тренінги для представників юридичних клінік та три презентаційних заходи. Крім того, проєкт передбачає викладання однойменної дисципліни для магістрів спеціальності 081 «Право». Наразі навчальна дисципліна «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» викладається також для бакалаврів спеціальності 293 «Міжнародне право» англійською мовою.

Освітній проєкт «Міграційна політика та право ЄС в контексті цілей сталого розвитку» частково був сформований як відповідь на виклики, перед якими Україна постала внаслідок повномасштабного вторгнення. Його метою є вивчення досвіду країн Європейського Союзу щодо підтримки біженців, внутрішньо переміщених осіб, осіб, які потребують додаткового захисту та інших категорій осіб, які були змушені залишити своє постійне місце проживання.

У рамках реалізації проєкту  (2022 – 2025 роки) заплановано три види активностей:

  • Розроблення та викладання курсу «Міграційна політика і право Європейського Союзу»;
  • Наукові дослідження проблем наближення міграційного законодавства України до права ЄС;
  • Поширення інформації про права та обов’язки вимушених мігрантів за допомогою проведення круглих столів, дебатів, презентаційних заходів тощо.

У рамках презентаційного заходу також виступили:

к.ю.н., доцентка кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки ННІ права СумДУ, керівниця юридичної клініки СумДУ Людмила Руденко з доповіддю «Ключові питання захисту прав споживачів фінансових послуг під час воєнного стану» та

представниця ГО “Північна правозахисна група”, приймальні УГСПЛ м. Суми Наталія Єсіна з доповіддю «Актуальні питання захисту прав мігрантів та ВПО під час воєнного стану».

Більше інформації про проєкт можна отримати на сайті кафедри міжнародного, європейського права та порівняльного правознавства СумДУ та на сторінках проєктів «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» та «Міграційна політика та право ЄС в контексті цілей сталого розвитку» в соціальних мережах.