Запрошуємо долучитись до циклу лекцій від Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету!

17 Травня, 2022

З 20 по 27 травня 2022 року ви матимете можливість прослухати лекції на актуальні теми:

20.05.2022 року, 16:00 – «Міжнародне гуманітарне право: важливість в сучасних умовах»

Лекцію проводить Владислава Завгородня – кандидатка юридичних наук, доцентка, завідувачка кафедри міжнародного, європейського права та порівняльного правознавства ННІ права СумДУ.

Міжнародне гуманітарне право (МГП) – це система правил і звичаїв ведення війни. Про порушення вимог МГП багато говорять у контексті російської агресії проти України. Війна – це гра без правил? Чи існують міжнародно визнані вимоги ведення війни? Чи поширюються ці вимоги на ситуацію, коли війну не оголошували? Чи діють норми МГП, якщо з позицій РФ триває «спецоперація» в Україні? Які саме гарантії надає МГП сторонам конфлікту та мирному населенню? Як щодо охорони пам’яток історії і культури або забруднення довкілля внаслідок воєнних дій? Хто та в якому порядку несе відповідальність за порушення норм МГП?  Якщо вам цікаві відповіді на ці або інші питання МГП – завітайте на лекцію  і отримайте достовірну інформацію від експертки.

 

24.05.2022 року, 16:00 – «Заявка на членство в ЄС – що далі?»

Лекцію проводить Анна Славко – кандидатка юридичних наук, викладачка кафедри міжнародного, європейського права та порівняльного правознавства ННІ права СумДУ.

Членство України в Європейському Союзу наразі підтримує найбільша частка населення за всі роки незалежності. Але як стати державною-членом ЄС? Які етапи приєднання до ЄС? Як скоро Україна зможе приєднатись до ЄС? Яким вимогам потрібно відповідати для приєднання до Союзу? Про це розповість лекторка.

 

27.05.2022 року, 16:00  – «Ленд-ліз та колабораціонізм у роки Другої світової війни: правда проти фейків»

Лекцію проводить Анатолій Гончаренко – кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри історії ННІ права СумДУ

І ленд-ліз, і колабораціонізм у часи Другої світової війни оповиті чи не найбільшою кількістю міфів, багато з яких є плодом сучасної ворожої пропаганди. Що ж таке ленд-ліз, які поставки він передбачав і чи варто за нього платити? Хто такі колаборанти і яку відповідальність вони понесли? Про це ви дізнаєтесь на лекції.

 

До лекцій можуть долучитись всі, хто має бажання. Матеріал розрахований на учнів 8-11 класів, вчителів загальноосвітніх шкіл та на всіх, хто цікавиться тематикою.

Приєднатись до лекцій можна за допомогою посилання Google Meet: https://meet.google.com/eif-hhpe-thd

Якщо хочете отримати сертифікат про прослуховування лекцій, заповніть, будь ласка, реєстраційну форму: https://forms.gle/DHE9K1kXm1gFL7is9