Презентація освітнього проєкту «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг»

11 Жовтня, 2021
9 жовтня 2021 року відбулась презентація освітнього проєкту 619998-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг» («European standards for protection of rights of consumers of financial services»), що співфінансується Виконавчим агентством ЄС з освіти та культури в рамках напряму Модуль Жана Моне програми Erasmus+.
Координаторка проєкту Швагер О. А., виконавиці проєкту Плотнікова М. В.Руденко Л. Д. представили результати роботи  за перший рік виконання проєкту та окреслили завдання на майбутнє.
Для виконання цілей проєкту заплановано проведення:
• щорічних тренінгів, які будуть адресовані спільноті юридичних клінік: кураторам юридичних клінік, координаторам та консультантам на тему «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг»;
• проведення щорічних круглих столів на тему «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг».
Так, 15 січня 2021 року було проведенно науково-практичний круглий стіл «Законодавство України про фінансові послуги: питання адаптації до права Європейського Союзу», на якому відбулося обговорення проблем функціонування ринку фінансових послуг в Україні та ЄС. Із записом заходу можна ознайомитися за посиланням. Із змістом збірника можна ознайомитися за посиланням.
27 березня 2021 року було проведено перший тренінг для консультантів та кураторів юридичних клінік «Практика консультування щодо захисту прав споживачів фінансових послуг», до участі у якому долучилися представники 11 юридичних клінік з різних регіонів України.
У 2020/2021 навчальному році розпочалося викладання вибіркового курсу «Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг». Студенти освітнього ступеню «Магістр» спеціальностей «Право» та «Інтелектуальна власність» денної, заочної та дистанційної  форм навчання мали змогу долучитися до вивчення загальних положень регулювання ринку фінансових послуг в ЄС, правових засад надання банківських, пенсійних, страхових та інвестиційних послуг, основних методів та способів захисту прав споживачів.
Результати практико орієнтованої роботи із студентами в рамках проєкту були представлені керівницею Юридичної клініки ННІ права СумДУ, співвиконавиця проєкту Людмилою Руденко.
З окремими практичними аспектами захисту прав споживачів фінансових послуг в сфері споживчого кредитування ознайомила присутніх  Ольга Якименко – адвокат, регіональний представник в Сумській області UNBA NextGen.
У зв’язку з обмеженнями проведення очних заходів, презентація проєкту відбулася онлайн за допомогою сервісу Google Meet. Із записом заходу можна ознайомитися за посиланням.