Турнір з судових дебатів «Гідність і недискримінація як цінності Європейського Союзу»

20 Грудня, 2019

17 грудня 2019 року у стінах конгрес-центру Сумського державного університету відбувся Турнір з судових дебатів «Гідність і недискримінація як цінності Європейського Союзу». Захід було організовано у рамках реалізації освітнього проєкту «600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу», за фінансової підтримки Виконавчого агентства ЄС з освіти, аудіовізуальних засобів та культури в рамках напряму Модуль Жана Моне програми Erasmus+.

Цього року Турнір об’єднав представників Сумської філії Харківського університету внутрішніх справ, Сумського національного аграрного університету та ННІ права Сумського державного університету.  Суддями турніру виступали суддя сумського окружного адміністративного суду Осіпова Олена Олександрівна, кандидат юридичних наук Панкратова Вікторія Олегівна та кандидат юридичних наук, доцент Клочко Альона Миколаївна.

Організатори ставили собі за мету  виховання поваги до людської гідності та випробування передбачених українським законодавством механізмів захисту особи від дискримінації. Фабули, з приводу яких дебатували студенти, стосувались нелюдських умов утримання в місцях несвободи, відсутності належної медичної допомоги, дискримінації ромських дітей тощо.

«Ми хотіли не тільки поговорити про гідність в юридичному розумінні, а і переконати учасників заходу в тому, що гідність притаманна кожній людині, незалежно від її походження, віку, переконань, попередньої поведінки тощо. Так само ми спрямовували свої зусилля на пропагування інклюзії та припинення стигматизації вразливих груп населення – дітей, представників етнічних меншин, осіб з наркотичною залежністю тощо», – зауважила бейліф Турніру та виконавиця проєкту «Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу» Анна Славко.

«Повага до гідності кожної людини і відсутність дискримінації слугують базисом всієї європейської цивілізації, фундаменті, на якому базуються і якісна медична допомога, і належне соціальне забезпечення, і якісна освіта, і багато інших речей, якими захоплюються наші співгромадяни. Турнір з судових дебатів «Гідність і недискримінація як цінності Європейського Союзу» спрямований на привернення уваги майбутніх правників до проблем належного закріплення у законодавстві та правозастосовній практиці цінностей, спільних для всієї європейської цивілізації», – підсумувала академічна координаторка проєкту «Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу» Владислава Завгородня.