Підсумки конференції «Ціннісно-орієнтований підхід в освіті і виклики євроінтеграції»

7 Червня, 2021

У Сумському державному університеті відбулась ІІ Міжнародна науково-методична конференція «Ціннісно-орієнтований підхід в освіті і виклики євроінтеграції», яка стала підсумковим заходом у реалізації освітнього проєкту «Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу» (2018-2021)

28-29 травня 2021 року у Сумському державному університеті відбувалась ІІ Міжнародна науково-методична конференція «Ціннісно-орієнтований підхід в освіті і виклики євроінтеграції». Захід було організовано в рамках реалізації освітнього проєкту «600115-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-MODULE Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу» за підтримки Виконавчого агентства ЄС з освіти та культури (напрям Модуль Жана Моне програми Erasmus+). Співорганізаторами заходу виступили освітні проєкти “Європейські стандарти захисту прав споживачів фінансових послуг” (Сумський державний університет) та “Європейські цінності у художніх текстах” (Запорізький національний університет), Кафедра Жана Моне з економічної політики ЄС та громадянського суспільства (Сумський державний університет),  Тараклійський державний університет імені Григорія Цамблака (Республіка Молдова) та Черкеський глобальний університет (США).

До роботи конференції долучились як фахівці з Сумського державного університету, так і представники Університету Фоджи (Італія), Краківського педагогічного університету (Польща), Державного університету імені В.Я. Брюсова (Вірменія), Університету Валенсії (Іспанія), Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного університету водного господарства та природокористування, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Університету ім. Григорія Сковороди в Переяславі та багатьох інших закладів освіти. Крім того до участі в конференції долучились представники Міністерства праці та соціальної політики Північної Македонії, Громадської організації “Запорізький обласний центр культурного розвитку “Парнас”, Центру регіональної безпеки та Офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Доповіді учасників переважно стосувались аксіологічного виміру європейського освітнього простору, ролі освіти у формуванні ціннісних основ солідаризації розділених суспільств, цінностей ЄС в історичному,  правовому, політичному та педагогічному контекстах та порядку денного сталого розвитку в освіті. Також у рамках заходу відбувся воркшоп «Інноваційні методики розвитку компетентностей та ціннісних орієнтацій здобувачів середньої і вищої освіти», під час якого виконавиця проєкту «Впровадження в Україні цінностей Європейського Союзу» Анна Славко поділились своїм досвідом впровадження ціннісно-орієнтованого підходу в навчанні на прикладі використання командного квесту.

Захід, незважаючи на те, що був проведений дистанційно, став зручним майданчиком для спілкування представників різних закладів освіти Європи. За результатами продуктивної дискусії та обміну досвідом підготовлено збірник тез доповідей учасників.

Збірник можна завантажити за посиланням